Kopior på gamla fönster i Mora

Det finns flera fördelar med U-PVC-fönster och -dörrar

  • De är underhållsfria. Du slipper målning. Jämförelsevis: med träfönster behöver du måla var femte år om du använder miljövänlig färg.
  • Extremt låg totalkostnad. Kostnaden för U-PVC-produkter är från början lägre än både trä och aluminium, och dessutom sparar du ytterligare pengar på att slippa underhåll.
  • Bra ljudisolering. Profiler av U-PVC klarar de högre ljudkrav som kommer när städerna tätnar. 
  • Bra inbrottsskydd.

Är du intresserad av att byta till fönster av plast du med? Ta kontakt med oss här.

Vi är certifierade genom Sunda Hus & Byggvarubedömningen

Här kan du läsa mer om hur Sunda Hus & Byggvarubedömningen certifierar sina företag och hur vi blivit certifierade.

Trä eller U-PVC i fönster, vad är bäst?

U-PVC är det bättre alternativet jämfört med trä. Ett bra träfönster är dyrt, däri ligger en stor skillnad. Om du vill ha trä av hög kvalitet får du betala mycket pengar. På detta tillkommer underhållskostnaden.
U-PVC-fönster ligger cirka 30-40 procent lägre i pris än träfönster vid inköp.
Träfönster kräver underhåll åtminstone var femte år, till skillnad från U-PVC som är underhållsfritt i upp till 30 år.
De billigare träfönster som finns på marknaden i dag håller inte alls lika bra som på 1960-talet och tidigare. Anledningen är att träet är snabbvuxet och inte lika kompakt.

Är U-PVC dåligt för miljön?

Allt som produceras påverkar miljön i någon mån, så även U-PVC. Den här produkten är dock beständig och påverkar inte miljön när den är färdig. Den är underhållsfri i upp till 30 år. Livslängden är längre än för såväl trä som aluminium. Aluminium gör betydligt större miljöpåverkan vid framställning än U-PVC (och är avsevärt dyrare!). Traditionella träfönster är mer miljövänliga att framställa, men med tanke på det återkommande underhållet är frågan vad som är bäst i förlängningen. Värt att tänka på är att de träfönster som tillverkas i dag inte håller samma kvalitet som det dina far- och morföräldrar hade i sina fönster.

Slipper man inte måla träfönster om man sätter aluminium utanpå?

Trä-aluminium är en hybrid som finns på marknaden för att trä och färg inte håller. Hybridlösningen stoppar lite bättre än enbart trä, men du slipper inte underhållet. Fukt kan hitta in även om det sitter aluminium utanpå.

Varför ska jag välja U-PVC istället för aluminium?

Aluminium finns i fler färger, och det är starkare. Vi erbjuder aluminiumlösningar själva, men förespråkar U-PVC. Varför? U-PVC är betydligt billigare samt gör ett mindre avtryck på miljön. Precis som aluminium ser även U-PVC bra ut.

Ser U-PVC plastigt ut?

Nej, faktum är att du förmodligen har sett flera U-PVC-fönster i tron om att det var träfönster. Mycket har hänt på utvecklingsfronten för U-PVC. Bara en expert kan se skillnaden mellan motsvarande fönster av trä, aluminium och U-PVC.

Håller U-PVC dåligt?

Fördomen är att plast spricker. På 1950-talet importerades plast till Sverige. Plasten innehöll bly för att den skulle bli hållbar, och den gulnade inte. När blyet, av miljöskäl, togs bort blev hållbarheten sämre och plasten gulnade. Senare började titanoxid tillsättas, och den ökar hållbarheten samt motverkar gulhet. Titanoxid är inte skadligt för miljön. Ämnet finns i till exempel tandkräm.

Är det U-PVC-plast istället för glasruta i U-PVC-fönster?

Nej, det är vanligt glas.

För mer info om detta:

Kontakta oss